şoklama

Halk dilinde şoklama olarak bilinen kardiyoversiyon; sağlıklı kabul edilmeyen bir ritimle çalışan kalbin, ideal bir ritme sahip olabilmesi için yapılan özel bir tedavidir. Kalp, birbirleriyle uyum içerisinde çalışarak dolaşım sisteminin işlemesini sağlayan pek çok özel dokudan oluşur. Bu dokulardan bazıları kalbin elektriksel uyarı ve ileti sistemini meydana getirirler. Çünkü kalp kası gibi dokular, elektriksel uyarılar sayesinde düzenli olarak çalışırlar. Eğer bu uyarı-ileti sisteminde bir sorun meydana gelirse bireyin kalp ritmi bozulabilir, ritim bozukluğu olarak bilinen kalp hastalıkları meydana gelebilir. Bu hastalıklar günümüzde ritim düzenleyici ilaçlar, ablasyon, cerrahi müdahaleler ve kardiyoversiyon gibi gelişmiş tedaviler ile ortadan kaldırılabilir. Kardiyoversiyon tedavisi, halk arasında şoklama tedavisi olarak da bilinen uygulamadır. Bu uygulama sırasında, kalbe kontrollü bir şekilde elektrik akımı uygulanır. Böylece kardiyoversiyonla atriyal fibrilasyon ve ventriküler taşikardi gibi kalp ritimleri normalde döndürülür. Kardiyoversiyon tedavisi, defibrilasyon uygulaması ile karıştırılmamalıdır. Bu tedavi sırasında verilen elektrik akımı, defibrilasyon uygulaması sırasında verilene kıyasla çok daha azdır. 

Kardiyoversiyon Nedir?

Kardiyoversiyon, ritim bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılan ve kalbe kontrollü bir elektrik akımı verilmesiyle yapılan gelişmiş bir tedavidir. Bu tedavi, defibrilasyon uygulaması ile benzerlik taşır. Ancak kardiyoversiyon uygulaması sırasında, kalbe verilen elektrik akımı çok daha düşüktür. Bu akım sayesinde kalbin normal ritmine dönmesi sağlanır. Böylece atriyal fibrilasyon atakları gibi tehlikeli durumlar sırasında, ortaya çıkabilecek sağlık sorunları önlenmiş olur.

Kardiyoversiyon; düzensiz olan kalp ritminin düzenli ve sağlıklı bir yapıya kavuşması için Supraventriküler taşikardi, Atriyal Fibrilasyon, Atriyal Flutter ve Nabızlı VT gibi ritim bozukluklarını kontrol altına almak amacıyla yapılır.

Kardiyoversiyonun Nerede Yapılması Gerekir?

Kardiyoversiyon uygulaması, bu uygulama için ideal koşulların sağlandığı sağlık merkezlerinde ve hastanelerde yapılabilir. Kardiyoversiyon uygulaması sırasında kalbe, düşük miktarda ve kontrollü bir elektrik enerjisi verilir. Böylece kalbin ideal ritmine kavuşması sağlanır. Bu işlem, alanında uzman bir kardiyolog tarafından gerçekleştirilmelidir. Kardiyoversiyon uygulamasının; yoğum bakım desteği verebilen, acil servis odası ve resüsitasyon odası bulunan hastanelerde yapılması gerekir.

Kardiyoversiyon Ne Zaman Yapılır?

Kardiyoversiyon; 48 saatten uzun süredir atriyal fibrilasyon öyküsü olan hastalara, kalbinin içinde transözafageal ekokardiyografi işlemi sonrası pıhtı yoksa hemen akabinde yapılabilmektedir . Günümüzde bazı ülkelerde, ideal bir hastane ortamı sağlandığı takdirde atriyal fibrilasyonun 48 saatten az sürdüğü ve öncesinde antikoagülasyon tedavisinin bulunmadığı durumlarda da kardiyoversiyon uygulanabilmektedir.

Kardiyoversiyon Nasıl bir İşlemdir?

Elektriksel kardiyoversiyon uygulamasının riski çok düşüktür. Bunlardan en önemlisi, hastaya verilen anestezi ilaçlarından meydana gelebilmektedir.  Bahsi geçen riskler, uygulamanın ideal koşullar altında ve alanında uzman bir kardiyolog tarafından gerçekleştirilmesiyle önlenebilmektedir. Bu yüzden kardiyoversiyon gibi tedaviler talep edeceğiniz kurumları özenli bir şekilde seçmenizi tavsiye ederiz. Kardiyoversiyon işlemi son derece hızlı bir uygulamadır. Planlanan tüm işlemler genelde 1 ila 2 dakika içerisinde gerçekleştirilmiş olur. Kardiyoversiyon işleminin hazırlık aşaması da 5 dakika kadar sürebilir. 

Kardiyoversiyon Nasıl Yapılır?

Kardiyoversiyon uygulaması genel olarak iki aşamadan meydana gelir. Bu aşamaların ilkinde hastaya damar yolu açılır. Daha sonra ise hasta kalp monitörüne bağlanır. Hastaya oksijen desteği verilir. Böylece işlemin hazırlık aşaması tamamlanmış olur. Kardiyoversiyon işleminin ikinci aşamasında ise hastaya sedasyon yapılarak, hastanın göğüs ve sırt bölgelerine özel kaşıklar yerleştirilir. Bu kaşıklar yerleştirildikten sonra doktor, dozu ayarlanmış ve kontrollü olan elektrik enerjisini bireyin vücuduna aktarır. Böylece kalbin sağlıklı bir ritimle çalışması sağlanır.

• Şoklama hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemizdeki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Similar Posts