Kalp yetmezliği, kalbin vücuda kan pompalama fonksiyonun çeşitli sebeplerle yerine getiremediği durumlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalp; kaslardan, özel sinir ağlarından, damarlardan ve odacıklardan oluşan gelişmiş bir yapıya sahiptir. Bu yapı; ilerleyen yaş, romatizmal hastalıklar, kalp kası hastalıkları, damar hastalıkları, doğumsal durumlar ve benzer etmenler sebebiyle zaman içerisinde bozulur. Kalp boyutunda genişleme gibi ciddi sağlık sorunları meydana gelir. Bu gibi sorunlar da kalbin görevini gerektiği gibi yerine getirememesine neden olur. Kalp yetmezliği olarak bilinen bu durum, bireyin hayatını tehdit eden, oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu yüzden erkenden tedavisine başlanmalıdır, tedavi süreci hasta tarafından kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kalp Yetmezliği Nedir?
Kalbin vücuda kan pompalama görevini ideal bir şekilde yerine getirememesiyle karakterize olan bir kalp hastalığıdır. Bu hastalık ilerleyici bir hastalıktır ve gerektiği gibi tedavi edilmediği takdirde son derece tehlikeli bir boyuta ulaşır. Kalp yetmezliği, aynı zamanda kalp büyümesi gibi hastalıkların da birincil nedenleri arasında yer almaktadır. Kalp yetmezliğine sahip olan bireylerde, gerektiği gibi kan pompalayamayan kalp sebebiyle vücudun diğer dokuları ideal bir şekilde beslenemez. Buna bağlı olarak bireylerde şikayetler ortaya çıkar aynı zamanda diğer organlarda hasarlar meydana gelir.
Kalp Yetmezliği Sebepleri Nelerdir?
Kalp yetmezliği nedenleri arasında şunlar yer alır:
• Kalp krizi gibi kalp kasına ciddi hasar veren durumlar.
• Hipertansiyon yani yüksek tansiyon.
• Kalp kapak hastalıkları.
• Doğumsal kalp kası hastalıkları.
Bu etmenlerin yanında sigara ve alkol kullanımı da yol açtığı rahatsızlıklar sebebiyle kalp yetmezliği riskini arttırır.
Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Kalp yetmezliği belirtileri arasında şunlar yer alır:
• Ayak ve ayak bileği civarında şişme, ödem oluşumu.
• Nefes darlığı.
• Fiziksel aktivite sırasında çabuk yorulma ve nefes nefese kalmak.
• Uykuya daldıktan sonra nefes darlığı yaşamak (bu durum özellikle de sırt üstü yatıyorken gelişir).
• Aşırı yorgunluk ve bitkinlik.
Kalp yetmezliği belirtilerinin şiddeti, kişinin genel sağlık durumuna ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterir.
Yetmezlik Nasıl Bir Hastalıktır?
Kalp yetmezliği, özellikle de erken evrelerinde belirti vermeden seyredebilen bir kalp hastalığıdır. Bu yüzden tedavinin görece daha etkili olduğu evrelerde hastalık teşhis edilmeden ilerlemeye devam eder. En nihayetinde ise ölümcül bir hal alır. Bu yüzden kalp yetersizliği riski taşıyan bireylerin belli aralıklarla bir kardiyolog ile görüşmelerinde yarar vardır. Kalp yetmezliği için risk faktörleri arasında; koroner arter hastalığı, hipertansiyon ve kalp kapaklarını ilgilendiren bir hastalığa sahip olmak, genetik yatkınlık, alkol bağımlısı olmak, atriyal fibrilasyon gibi ritim bozukluklarına sahip olmak yer almaktadır. Kalp yetmezliği tedavi edilmez ve ilerlerse kalp boyutlarında dilatasyon dediğimiz genişleme artar ve ölümcül ritim bozuklukları meydana gelir.
Tedavi Ne Kadar Sürer?
Kronik bir hastalık olan kalp yetmezliği tek defalık bir tedavi ile ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bu yüzden kalp yetmezliği sorununa sahip olan bireyler ömürleri boyunca kalp yetmezliği tedavisi görürler. Böylece kalp yetmezliğine bağlı deneyimlenen şikayetler ortadan kaldırılır, kalp yetmezliğinin ileride oluşturabileceği tehlikeler önlenebilir.
Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıl Olur?
Kalp yetmezliği tedavisi genellikle birbirlerine eşlik eden üç farklı uygulama ile yaparız. Bu uygulamalardan ilki, bazı yaşam tarzı değişiklikleridir. Hastalar düzenli olarak spor yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve zararlı alışkanlıklarını bırakmalıdırlar. Bir diğer tedavi yöntemi ise ilaç tedavisidir. Kalp yetmezliği nedeniyle ortaya çıkan ritim bozuklukları ve şikayetler, bu ilaçlar yardımı ile kontrol altına alınır. Üçüncü tedavi uygulaması ise kalp pili tedavisidir. Kalp yetmezliği tedavisinde, kalbi güçlendirmek ve kalp ritmini düzenlemek için elektroşok özelliği olan piller ya da uygun olan vakalarda 3 Kablolu Kalp Pilleri tercih edilebilmektedir.
Kalp yetmezliği ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemizdeki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.