kalp pili

Kalp pilleri (pacemaker), sahip oldukları özellikler, devre sistemleri ve kullanım alanları gibi konularda farklılaşan, medikal cihazlardır. Kalp, birbirleriyle uyum içerisinde çalışan pek çok farklı dokudan meydana gelir. Bu dokulardan bazıları, kalp kaslarının düzenli aralıklarla kasılmasını ve gevşemesini sağlayan elektriksel sinyaller oluştururlar. Eğer bu sinyallerin oluşumunda veya kalp dokularına iletilmesinde bir sorun meydana gelirse kalp ritminde de birtakım bozulmalar görülür. Ritim bozuklukları olarak bilinen bu durumlar, bireyin günlük yaşamını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir. Hatta bazı durumlarda bireyin hayatını tehdit edebilirler. Kalp pilleri, ritim bozukluğu olan hastalarda kalbin sağlıklı bir ritme kavuşmasını sağlar. Bu ritmi korumak ve acil durumlarda kalbin yeniden normal bir şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılabilirler. 

Pacemaker (Kalp Pili) Çeşitleri Nelerdir?

Kalp pillerinin (pacemaker), farklı devrelere ve özelliklere sahip olan pek çok türü vardır. Kalp pilleri genel olarak iki kısımdan oluşurlar. Bu kısımlardan ilki jeneratördür. Pacemaker jeneratör kısmında, kalp ritmini düzenleyen elektriksel atımların oluşmasını sağlayan devreler yer alır. Kalp pilinin ikinci kısmı ise elektrotlardır. Kalp pillerinde yer alan elektrot sayısı, kalp pilinin türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu elektrotlar, kalp pilinin, kalp atımlarını izlemesini ve takip etmesini sağlarlar. Aynı zamanda kalp pilinin jeneratör kısmında oluşan elektriksel uyarıları, kalbe iletmekle de görevlidirler. Kalp pilleri genel olarak iki gruba ayrılırlar. Bunlar Geçici Kalp Pilleri ve Kalıcı Kalp Pilleri’dir.

Geçici Kalp Pili Nedir?

Geçici kalp pilleri, kalıcı kalp pillerine kıyasla çok daha kısa süreler bazında kullanılırlar. Bu süre genellikle 3 ila 5 gündür. Geçici kalp pilleri, genelde kalıcı kalp pili ameliyatı öncesinde takılırlar. Bunun nedeni, kalıcı kalp pili ameliyatına hazırlık sürecinde uyarı oluşturmak ve kalıcı pil takılmadan önce ritmin normale gelip gelmeyeceğini izlemek içindir. 

Kalıcı Kalp Pili Çeşitleri Nelerdir?

Kalıcı kalp pili çeşitleri arasında şunlar yer alır:

• DDD Kalp Pilleri: DDD kalp pilleri, halk arasında kalp pili denildiğinde ilk akla gelen kalp pilleridir. En çok kullanılan kalp pili çeşitlerinden biridirler. DDD kalp pillerinin iki ayrı elektrotu ve bir de jeneratörleri vardır. DDD kalp pillerinin elektrotları kalbin sağ karıncığına ve sağ kulakçığına yerleştirilirler. Böylece etkili bir şekilde kalbin ritim düzenini sağlarlar.

• VVI Kalp Pilleri: VVI kalp pilleri, yalnızca tek bir elektrota ve bir de jeneratör kısmına sahip olan, basit yapılı kalp pilleridir. Her ne kadar maliyetleri düşük, yapıları ise basit olsa da görevlerini son derece başarılı bir şekilde yerine getirebilirler. VVI kalp pillerinin sahip olduğu elektrot, sağ kalp karıncığına yerleştirilir.

• Kardiyoverter-Defibrilatör (ICD) Kalp Pilleri: ICD kalp pilleri, diğer kalp pillerine kıyasla çok daha karmaşık ve teknolojik bir yapıya sahiptirler. Bu kalp pillerinin en önemli özelliği, hayati risk oluşturabilen ritimlere elektroşok özelliği ile müdahale edip ritmi normale döndürmektir. Genelde kalp yetmezliği hastalarına takılırlar. 

• Üç Kablolu Kalp Pilleri: Sağlıklı bir kalp ritmi meydana getirmek, bu ritmi korumak ve kalbi güçlendirmek amacıyla tercih edilen kalp pilleridir. Üç kablolu kalp pillerinin iki farklı türü vardır. Bunlardan ilki CRT-D kalp pilidir. Bu kalp pili, elektroşok özelliğine de sahiptir. Diğer üç kablolu kalp pili türü ise CRT-P’dir.

Kalp Pili Markaları

Kalp pillerinin pek çok markası vardır. Markadan markaya, kalp pillerinin dayanıklılık süresi ve materyal kalitesi değişiklik gösterebilmektedir. Kalp pilleri hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemizdeki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar