Ablasyon, Ankara Kardiyoloji, kalp ritim bozukluklarının kalıcı bir şekilde tedavi edilmesi ve ritim bozuklukları sebebiyle doğan ömür boyu ilaç kullanım ihtiyacının ortadan kaldırılması amacıyla yapılan tedavidir. Kalbin belli bölgelerinde, kalbin ideal atımını aksatan veya bozan anormal odaklar vardır. Bu odaklar, bulundukları bölgeye ve türlerine göre çeşitli kalp ritim bozukluklarına sebep olabilirler. Ablasyon tedavisi, bahsi geçen odakların ısı veya dondurma ile ortadan kaldırılması tedavisidir. Ablasyon ile bu odakların ortadan kaldırılmasıyla yol açtıkları aritmi (ritim bozukluğu) de tedavi edilmiş olur. Böylece hasta, ritim bozukluğunu kontrol altında tutmak için ömür boyu ilaç kullanmak zorunluluğu ortadan kalkar. Günümüzde ablasyon tedavisi farklı teknikler yardımıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu teknikler arasında en çok tercih edilenleri sıcak ablasyon ve soğuk ablasyondur. Her iki operasyon da anestezi altında ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Ablasyon Nedir? 

Ablasyon, kalp ritim bozukluklarına yol açan anormal odakların ortadan kaldırılması ve kalbin sağlıklı bir ritme kavuşması için yapılan özel bir tedavidir. Bu yöntemle özellikle de ritim bozuklukları sebebiyle ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalan hastalar için oldukça faydalı bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi sayesinde ritim bozukluğuna yol açan anormal odak, tek bir işlemle ortadan kaldırılabilir. Kalbin ideal bir ritimle kasılıp gevşemesi sağlanabilir. Ablasyon tedavisi günümüzde iki farklı teknikle yapılır. Bu teknikler soğuk ablasyon ve sıcak ablasyon olarak bilinirler. Tedavi uygulanmadan önce, kalp ritim bozukluklarını değerlendirmek için Elektrofizyolojik Çalışma denilen kateter işlemi yapılır. 

Ablasyon Neden Yapılır? 

Tedavi işlemi şu gibi amaçlarla yapılmaktadır: 

  • Supraventriküler taşikardi, ventriküler taşikardi, sık atriyal prematüre atımlar, atrial taşikardi, atriyal fibrilasyon ve atriyal flatter gibi pek çok kalp fonksiyonlarını bozabilecek ritim bozukluklarını tedavi etmek. 
  • Kalpte, anormal ritimlerin oluşmasına neden olan doku odaklarını ortadan kaldırmak. 
  • Kalbin, ilaç kullanımına gerek kalmadan ideal ve sağlıklı bir kalp atım ritmine oluşmasını sağlamak. 

Ablasyon Tedavisinin Avantajları Nelerdir? 

Tedavinin avantajları arasında şunlar yer almaktadır: 

  • Ritim bozuklukları sebebiyle ömür boyu ilaç kullanım ihtiyacı olmamasını sağlamaktır. Böylece hastanın ritim düzenleyici ilaçların yol açabileceği olası yan etkileri sonlandırmaktır.  
  • Uzun süre ilaç kullanım ihtiyacı ve sebep olacak maliyet, ablasyon yöntemiyle ortadan kaldırılabilir.  
  • Özellikle kalp hızının yüksek ilaçlarla kontrol altına alınamadığı durumlar, kalbin fonksiyonlarını bozarak kalp yetmezliklerine yol açabilmektedir. Ablasyon tedavisi ile bu olumsuzluklar da önlenebilir. Bunun yanında geç kalınmış durumlarda yüksek hızlı ritim bozukluklarının sebep olduğu bozulmuş kalp fonksiyonlarının ablasyon yöntemiyle kalbin fonksiyonlarının tekrar düzelme potansiyeli de bulunmaktadır.  
  • Ablasyon tedavisi ağrısız bir şekilde gerçekleşir. 
  • Ablasyon tedavisi, ritim bozukluğuna göre çok hızlı da olabilmektedir. 
  • Ablasyon tedavisi sonrası günlük normal hayatınıza hızlı bir şekilde geri dönülebilmektedir. 

Ablasyon Tedavi Çeşitleri Nelerdir? 

Ablasyonun, modern tekniklere göre iki farklı çeşidi vardır:

a) Sıcak Ablasyon: Kalpte ritim bozukluğuna yol açan bölge, yoğun radyofrekans dalgaları ile ısıtılır ve yok edilir. Böylece kalbin elektriksel sinyalleri daha düzenli bir şekilde oluşur ve kalbin ilgili bölgelerine dağılmış olur. 

b) Soğuk Ablasyon: Kriyoablasyon olarak da adlandırılan Soğuk Ablasyon,  bir ablasyon tekniğidir. Bu teknik sırasında, oldukça soğuk olan nitrojen gazını kullanırız. Nitrojen gazı yardımıyla, kalpte ritim bozukluğuna yol açan bölge, -70 dereceye kadar soğuturuz. Böylece bu bölge yaşamsal faaliyetlerini yitirir ve kalp yeniden sağlıklı bir ritme kavuşur. 

Ablasyon Tedavisinin Riskleri Nelerdir? 

Ablasyon tedavisinin, diğer tüm cerrahi girişimler de olduğu gibi bazı riskleri vardır. Bu riskler arasında kasıkta kanama, kasıkta yer alan dokuların ve damarların zedelenmesi ve enfeksiyon gibi durumlar yer alır. Ancak bahsi geçen riskler, ablasyonun ideal koşullarda ve uzman bir kalp cerrahı tarafından gerçekleştirilmesi ile büyük oranda önlenebilir.  

Ablasyon Ameliyatı Ne Kadar Sürer? 

Ablasyon tedavisi 15 dakika kadar çok hızlı olmanın yanı sıra 4 saat kadar da sürebilir. Bu tedavi öncesinde elektrofizyolojik çalışma (EPS) olarak bilinen uygulama yapılmaktadır. Bu gibi ek uygulamalar ablasyon tedavisinin süresini etkiler. Doktorunuz, mevcut rahatsızlığın türüne göre, size özel bir ablasyon tedavisi planlaması yapacaktır. EPS sonrası doktorunuz, ablasyon tedavinizin süresi hakkında daha net bilgiler verecektir. 

Ablasyon Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Ablasyon tedavisi, elektrofizyolojik çalışma ile benzer şekillerde yapılmaktadır. Bu tedavi sırasında ilk olarak hastaya sedasyon dediğimiz özel bir anestezi işlemi uygulanır. Böylece hastanın ablasyon sırasında ağrı hissi duyması engellenir. Daha sonra ise kasık bölgesinde yer alan çoğunlukla toplar damarlar kullanılarak, kalbin ilgili bölgelerine özel bir kateter yönlendirilir. Bu kateter yardımı ile ritim bozukluğuna yol açan anormal bölge ablasyonla (Sıcak veya Soğuk Ablasyon) yok edilir. Böylece tedavi başarıyla tamamlanmış olur. Ablasyon tedavisi yaptıran hastalar genelde 1 gece hastanede kalırlar. Genellikle ertesi gün taburcu edilirler. 

Ablasyon tedavisi, sıcak ablasyon ve soğuk ablasyon gibi operasyonlar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizdeki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar