kalp kapağı hastalıkları

Kalp kapak hastalıkları, kalp kapaklarında meydana gelen daralma veya kaçak şeklinde kapakların gerektiği gibi çalışamaması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Kalbin belli bölgelerinde akciğerden gelen oksijen bakımından zengin kan, diğer bölgelerinde ise vücuttan gelen oksijen bakımından fakir kan bulunur. Bunlar birbirlerine karışmadan dolaşım sistemi içerisinde hareket ederler. Oksijen bakımından fakir olan kan akciğerlerde temizlenir, kalbe ulaşır ve kalpten de damarlar yolu ile dokulara iletilir. Bu önemli faaliyetin ideal bir şekilde gerçekleşmesinde kalp kapaklarının çok önemli bir görevi vardır. Eğer kalp kapaklarında doğuştan veya gelişimsel bir rahatsızlık ortaya çıkarsa kan dolaşımını ilgilendiren ciddi sorunlar meydana gelir. Bu yüzden kalp kapak hastalıkları, tedavisi ihmal edilmemesi gereken hastalıklardır. 

Kalp Kapak Hastalıkları Nelerdir?

Kalp kapak hastalıkları, kalp kapaklarının gerektiği gibi çalışamaması sonucu ortaya çıkan ve kan dolaşımı açısından sorunlara yol açan ciddi hastalıklardır. Ortaya çıktığı andan itibaren yavaş seyreden bu hastalıklar, ilerleyen dönemlerde, gerektiği gibi tedavi edilmedikleri takdirde çeşitli ikincil sağlık sorunlarına yol açabilirler. Bu sağlık sorunları arasında ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, kalp büyümesi ve inme yer almaktadır. Kalp kapak hastalığı takip gerektiren hastalıklardandır.

Kapak Hastalıkları Neden Olur?

Kalp kapak hastalıkları nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Çocukluk çağında geçirilmiş ateşli romatizma
  • İlerleyen yaşa bağlı ortaya çıkan doku yıpranması ve kireçlenme
  • Kalbin çeşitli bölgelerinde meydana gelen enfeksiyonlar
  • Genetik durumlar. 

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Kalp kapak hastalıkları belirtileri arasında şunlar yer alır:

• Çabuk yorulma.

• Nefes darlığı.

• Kalp çarpıntısı, çarpıntı hissi.

• Dudaklarda ve ellerde morarma.

• Bacaklarda ve ayaklarda şişlik, ödem oluşumu.

• Pıhtılaşma sonucu damar tıkanıklığı, emboli.

• Felç geçirmek.

• Ritim bozuklukları.

Kalp Kapak Hastalıkları Tehlikeli Mi?

Bu hastalık; kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve felç riski gibi durumlardan dolayı bazen tehlikeli olabilmektedir. 

Kapak Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kalp kapak hastalıkları, bireyin günlük yaşamını zorlaştıran pek çok şikayete sebep olurlar. Bu şikayetler arasında nefes darlığı, göğüs ağrısı ve çabuk yorulma gibi belirtiler yer alır. Tedavi edilmeyen kalp kapak hastalıkları sebebiyle birey, bu belirtileri daha da deneyimlemeye devam eder. 

Kalp Kapak Hastalıkları Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kalp kapak hastalıklarının tedavisinde ameliyat haricinde yaygın olarak kullanılan üç yöntem vardır. Bu yöntemlerden ilki olan balon valvüloplasti tedavisi yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise aort kapak için TAVI tedavisidir. TAVI tedavisi ise genellikle 2 saatten az süren bir uygulamadır. Kalp kapak hastalıklarının tedavisinde kullanılan diğer yöntem ise mitral yetmezliği tedavisi için Mitraclip tedavisidir ve genelde 1 ila 3 saat kadar sürebilmektedir.

Kalp Kapak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, kalp kapak hastalıklarını tedavi etmek için, damar içerisinden gerçekleştirilen üç modern teknik bulunmaktadır. Bu tedaviler:

• Balon Valvüloplasti Tedavisi: Kapaklarda var olan daralmaları gidermek için yaparız. Lokal anestezi ve sedasyon ile, damar içerisinden yapılan girişimsel bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında kasık bölgesindeki damarlardan kalbe ulaşırız. Daha sonra ise kateterin ucunda bulunan özel bir balon yardımı ile kalp kapağındaki daralmayı gideririz. Böylece kalp kapak darlığını gidermiş oluruz.

mitral-balon-valvuloplasti
balon valvuloplasti

• Mitraclip Tedavisi: Mitraclip tedavisi mitral kapak yetmezliğini ameliyatsız bir biçimde tedavi etmek için yaparız.  Hasta lokal anestezi ve sedasyon altına alınır. Daha sonra ise kasık bölgesindeki damarlardan, kateter ile mitral kapağa ulaşırız. Kapak, mandalı andıran mitraclip cihazı ile sabitlenir ve tedavi tamamlanmış olur.

mitraclip cihazı

• TAVI Tedavisi: Ciddi aort kapak darlığı hastalığında tedavi etmek için yapılan ameliyatsız kapak değiştirme işlemidir. Bu tedavinin ilk aşamasında hastalara lokal anestezi ve sedasyon uygulanmaktadır. Daha sonra ise kateter ile kasık damarlarından kalbe ulaşılmaktadır. Bu kateterin ucunda özel bir balon ve yapay bir kapak yer alır. Balon yardımı ile kalp kapağı genişletir, daha sonra ise yapay kalp kapağı bölgeye yerleştiriz. Böylece aort kapağının yeniden işlevsel bir yapı kazanması sağlanır.

tavi
tavi

Kalp kapağı tedavisi ve kalp kapağı tedavi fiyatları 2024 hakkında detaylı bilgi almak için sitemizdeki iletişim bilgilerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar